"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Derslerimiz ne olacak?

Süleyman KÖSMENE
18 Mart 2020, Çarşamba
Birçok yerden arayan okuyucumuz ve Elazığ’dan Betül Hanım: “Bu virüsten dolayı ibadetler askıya alınmış durumda. Dersleri ne yapacağız? Devam edelim mi, ara mı verelim?”

ZARARA UĞRAMAK YOKTUR  

Bu virüs musîbeti bu gün itibariyle 154 ülkeye sıçradı. Dünya şokta! Tedbir almayan ülke kalmadı. Hatta tedbirler şahıslar veya hastalar bazında değil, bütün insanlar tehdidin hedefi kabul edilerek, devlet eliyle alınıyor. Birçok Müslüman ülkede ve ülkemizde tedbirler en son camilere ve Cuma namazlarına kadar dayandı.

Gerek ülkemizde Diyanet, gerekse Dünya Müslüman Âlimler Birliği yayınladıkları fetvalarla bu umumî musîbet süreci içerisinde camilerde cemaat ve Cuma namazlarının kılınmasının durdurulmasına hükmettiler. 1

Fetvada Kur’ân’ın, “kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.” 2 Âyetine ve Peygamber Efendimiz’in (asm), “Ne zarar vermek, ne de zarara uğramak vardır” hadisine vurgu yapılıyor. Camiler ise açık kalacak. Heyet ezanın okunmasına, ancak namazların evde veya camide ferdî olarak kılınmasına karar verdi.

Bütün toplantılar ve organizasyonlar iptal edildi. Haliyle Yeni Asya camiası da plânladığı kalabalık katılımlı Üstadı Anma toplantılarını ve organizasyonları ertelemiş bulunuyor.

Bütün bu tedbirlerden kaderin hükmünü okuma hakkımız da elbette saklıdır.

TEDBİR ALINMALIDIR?   

Peki derslerimiz ne olacak?

Sakın ha, derslerimizi durdurmayı veya ertelemeyi veya derslere gelmemeyi aklımızın ucundan bile geçirmeyelim. Risale-i Nur dersleri –maazallah- durdurulmaz ve ertelenmez. Risale-i Nur derslerine gelmemek olmaz. Dersaneler kapatılmaz.

Aksi takdirde sadece bizim değil, dünyanın yediği tokadı katmerleştirmiş oluruz. Vebali günahı da –maazallah- bizim boynumuzda olur. Çünkü Risale-i Nur, Sefine-i Nuh gibi Anadolu’yu Cebel-i Cudi hükmüne getirip, küre-i arzın yangından, tufandan, taundan, zelzeleden, musîbetten kurtulmasına vesile olan Kur’ân’a dayalı bir halaskârdır. 3

Fakat tedbir alınır ve alınmalıdır.

Nitekim Hazret-i Üstad belki de bu günler için söylemiştir:

“Her bir adam eğer hanesinde dört-beş çoluk çocuğu bulunsa kendi hanesini bir küçük Medrese-i Nuriyeye çevirsin. Eğer yoksa, yalnız ise, çok alâkadar komşularından üç-dört zât birleşsin ve bu heyet bulundukları haneyi küçük bir Medrese-i Nuriye ittihaz etsin.” 4

“O dersler, ulûm-u îmâniyeden olduğu için bir insan yalnız kendi nefsine dinlettirse yeter. Bâhusus siz daimâ bir iki hakikî kardeşi de bulursunuz. Hem o dersi dinleyenler yalnız insanlar değil. Cenab-ı Hakk’ın zîşuur çok mahlûkatı vardır ki, hakâik-ı îmâniyenin istimâından çok zevk alırlar. Sizin o kısım arkadaşınız ve müstemileriniz çoktur.” 5

TEKLİFLER   

Her hizmet mahallinin, kendi meşveret heyetini âcilen toplayarak aşağıda emsalini verdiğimiz veya benzer tedbirleri müzakere etmesini teklif ediyoruz:

1- Ders halkaları daraltılıp her semte veya eve az katılımlı -azamî 10 kişilik- dersler konabilir.

2- Ev derslerine yönlendirmekle beraber, dersanedeki dersler haftada bire indirilebilir ve bu dersler için dışarıdan gelindiğinde ellerin yıkanmasına özen gösterilir. Bu derslerin yapıldığı alanların bolca ve sıkça havalandırılmasına; kapılar, kapı kolları, masalar ve elektrik düğmeleri gibi toplu kullanım yerlerinin düzenli olarak (özellikle ders günlerinde) dezenfektanlarla silinmesine özen gösterilir. Lavabolarda yeterli sabun, kâğıt havlu ve kolonya bulundurulur.

3- Ellerini yıkamış olmak kaydıyla tokalaşmada tıbben bir zarar yoktur. Ancak kucaklaşmaya ara verilebilir.

4- Kendini hasta hissedenler veya ailesinde hastalık bulunanlar derslerini evde yaparlar. Böylece bir manada itikâf, tövbe ve muhasebe gibi önemli hikmetler hatırlanır ve yaşanır.

Dünyanın başına sarılan bu virüs musîbetinin bir an önce vazifesini bitirip, insanlığın sulh ve barışını sağladıktan ve gerekli ibret dersini verdikten sonra fazla can ve mal kaybına yol açmadan, içinde bulunduğumuz Şuhur-u Selase ve önümüzdeki Leyle-i Mi’raç hürmetine dünyamızı terk etmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

Dipnotlar:

1- https://www.aa.com.tr/dünya. koronavirüs

2- Bakara Sûresi: 195.

3- Kastamonu Lâhikası, s. 131.

4- Emirdağ Lâhikası, s. 435.

5- Barla Lâhikası, s. 299.

Okunma Sayısı: 7912
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Züleyha Aydın KABA

    18.3.2020 23:34:44

    Bu olayda "Üstad olsa ne derdi?" diye düşünmemiz gerekmez mi? O, sözünü söylemiş. Demiş ki: "MUHAKKAK MASLAHAT MEVHUM MAZZARRATA FEDA EDİLMEZ!" Ortadaki tehlikenin risk oranı ne? Bu riskin oranını belirlemeden tavrımızın EVHAM mı, İHTİYAT mı olduğunu tanımlayamayız. Üstad kendisi, tehlike yüzde yüz iken (idam, en azından hapis) hizmeti bırakmadı. Kayığa binmekten korkan ihtiyar alime, düşük risklerde maslahatın terk edilmesini evham olarak niteledi. Sokağa çıkanlar, ama sohbete tedbir uygulayanlar! Hangisinde daha çok risk var? Gören de 300-500 kişiyle sohbet yapıyoruz sanacak. 3-5 veya 10-15 kişi bir araya gelip sohbet etsek ne risk var? Zaten risk yükselirse, sokağa çıkma yasağı başlar. O takdirde dersi terk de meşru olur. Kafaların karıştığı, en zayıf damar olan hastalık damarlarının kaşındığı bu günlerde bu yazı ilaç gibi geldi. Allah razı olsun.

  • Kemal

    18.3.2020 17:44:16

    Kendi sağlıkları konusunda, kendi iradeleriyle bul edilebilirdi belki fakat bireyselden çıkan bir durum söz konusu. Birçok kişinin evinde yaşlısı

  • Hasan Yüksel

    18.3.2020 14:20:12

    Sayın Hocam... Yorumunuzu abartılı bulduğumu belirtmek isterim. Zaruret durumlarında Cuma'ya bile ara verilebiliyorken derslere niye ara verilmesin? Her bir nurcunun kendi evi birer dershane değil midir? Evlerde Risale okunması da derslerin devamıdır. İlla ki dershanede okunması şart değildir. Bizler bu dünyada hikmet dünyasındayız. Vebaya karşı karantinayı tavsiye eden bir Peygamber'in ümmetiyiz. Dolayısıyla online platformlarda canlı dersler şeklinde tedbirler alınabilir. Veya evlerde Risale okuma tahşidatı yapılabilir. Şu an zaruret durumu var. Vebale girmemek gerekir. Selamlar.

  • Salih

    18.3.2020 13:15:27

    Azami hizmet içinde, azami tedbir.

  • Hilal KOÇAK

    18.3.2020 12:49:22

    Çok muhterem Süleyman Ağabey; Ben Adana cemaatinden Dr. Hilal . yazınızın tamamına katılmakla birlikte 'Sakın ha,....Risale-i Nur derslerine gelmemek olmaz. Dersaneler kapatılmaz.' şeklindeki bölüme küçük bir itirzım var. öncelikle cemeatin genelindeki algının aksine derslere bir kaç hafta ara vermek dersleri iptal etmek demek değildir. irade sıfatından gelen meşieti ilahiyeye ters hareket etmemek gerekir ki bu da şeriatın bir gereğidir. ayrıca en küçük dairedeki en önemli vazifemize bu aralar daha çok ehemmiyet vererek evlerimizi ve kalplerimizi nurlandırmak derslere ara vermek demek değildir diye düşünüyorum. çünkü son zamanlarda maalesef gereği kadar Risale i nur okumadan dışarıda daha çok hizmet etmeye çalıştığımızı düşünüyorum. işin tıbbi tarafını anlatmayacağım yeterince bu konuda beyanat var. son olarak bu virüsün yayılmasına sebep olursak da vebali çok büyük bunu da unutmayalım. Allah bizi affetsin ve en kısa zamanda inş bu musibeti bütün insanlıktan kaldırsın. saygılarımla

  • Ali Tam

    18.3.2020 01:17:29

    Sabah namazini odasinda yalniz kilan kisi icin dahi o namaz suur sahibi kullar tarafindan izlendigi ayetle bildiriliyor. RNK yalniz dua eden bir insanin duasini isiten sayisiz suur sahibi varliklar oldugunu bildirir. Hatta Yildizlari konusturan yildiznamede oldugu gibi KAINAT nutka gelip hak lisaniyla semalari cinlatir. Yalniz degiliz, birimiz Dünya'da birimiz Ahirette olsak bile...

  • İsmail Cebecili

    18.3.2020 00:53:08

    Hocama milyonlar TEBRİK. Evet, derslerin iptali, ölümden, evlerde ölümü bekler gibi oturmak ve korkmak, mevhum mazarrata teslim olmak, belâların, musibetlerin artmasına ve şiddetlenmesine sebep olacaktır görüş ve fetvasını alkışlıyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı