"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beyin göçü durur mu?

Faruk ÇAKIR
23 Ocak 2021, Cumartesi
Ülkemizden başka ülkelere doğru büyük ölçüde bir ‘beyin göçü’ yaşandığını bilmeyen yoktur.

Üstelik bu durum çok eski yıllara dayanır. Ancak son yıllarda bu nisbet tahminlerin de üzerinde artmış ve neredeyse imkân bulan herkes başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ‘daha iyi yerler’e gitmenin peşinde.

Bazıları ‘giden’lere kızar, ama insanları dolaylı olarak bu yola teşvik eden, doğduğu yerde değil de başka ülkelerde okumaya ve çalışmaya mecbur bırakanların bu tablodan dolayı hiç kabahati yok mu? Beyin göçünün muhasebesi iyice yapılacak olursa asıl kabahatin, insanları göçmek mecburiyetinde bırakanlarda olduğu anlaşılır. Şartlar eşit olsa, insanlar insanca muameleye tabi tutulsa, insanların ‘iş’ine ve ehliyete bakılsa beyin göçü bu nisbette hızlanır mıydı?

Peki, beyin göçünün durma ihtimali yok mu) Ya da tersine bir göç imkânı olmaz mı? Elbette bu mümkün, ama kendiliğinden olmaz. Ters istikamette giden tren, doğru istikamete yönelirse beyin göçü durur ve belki de tersine göç başlar, insanlar Türkiye’ye gelmeyi tercih eder. Meselâ ‘ama’da düğümleniyor. Nedir bu ‘ama?’ Esasında bunun yolu bellidir ve Türkiye’yi idare edenler de bilir. İnsana insan muamelesi yapılacak. İşler ehline verilecek. İltimas sona erecek ve tabiî ki hak, hukuk ve adalet olacak. Keyfilik sona erecek. İdareciler hesap verir durumda olacak. Tüyü bitmedik yetimlerin hakkı korunacak. 

Esasında bunları yapmak için paraya da ihtiyaç yoktur. Tamamen siyasî irade, karar ve tercihe bağlıdır. Yarından itibaren adalet hükmetse, keyfilikler sona erse, konuşan Türkiye’nin önü açılsa kısa sürede beyin göçü durur ve uzun dönemde de tersine göç başlar. 

Bunun için idarecilerin karar vermesi yeterlidir. Ancak hal ve gidişe bakılırsa idarecilerin böyle bir niyeti, derdi ve tasası olmadığı anlaşılır. Onlara “Giden gider, kalan sağlar bizimdir” anlayışıyla hareket ediyor, ama bilmiyorlar ki bu anlayış Türkiye’nin önünü ve ufkunu açabilecek bir anlayış değildir.

Konu ile ilgili haberde özetle şöyle bilgiler var: Türkiye’de son 5 yıldır lise seviyesine inen beyin göçü, pandemi sürecinde de tersine çevrilemedi. LGS’de yüzde 1’lik dilimle öğrenci alan ve uluslar arası geçerliliği olan çift diploma veren ‘iyi okullar’dan mezun olanlar bu yıl da üniversite okumak için ekseriyetle (bazı okulların mezunlarının yüzde 46.7’si, bazılarının yüzde 90’ı) yurt dışına gitmiş. 

Bir araştırma sonucunda da şöyle bir tablo ortaya çıkmış: Türkiye en çok beyin göçü veren 24’üncü ülke. İyi eğitimli 100 gençten 59’u yurt dışına gidiyor. 100 gençten 73’ü yurt dışına gitmek istiyor. Bir şekilde yurt dışına gidenlerin yüzde 78’i geri dönmek istemiyor.

Başarılı gençleri kaybeden bir ülkenin “Büyük Türkiye” olması her geçen gün biraz daha zor olmaz mı? 

Bunu dert edelim ve birlikte çare bulalım. Bu günden başlamak şartıyla... 

Okunma Sayısı: 1675
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Omer Arcok

    23.1.2021 22:57:05

    Beyin gocunun konu edinilmesiyle gercekten cok onemli bir konuya deginilmis Rabbim gayretinizi artirsin

  • Nihat

    23.1.2021 10:53:33

    Çok önemli bir konuyu istemişsiniz. Allah idarecileriniz basiret versin

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı