"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Belli ki ders alınmamış

Kâzım GÜLEÇYÜZ
10 Temmuz 2019, Çarşamba
23 Haziran sonrası AKP’de başlayan iç sorgulama hesaplaşma boyutuna ulaşmasa da, partiden gelen sinyaller içerideki kaynamanın artarak devam ettiği yönünde.

Milletvekillerinde ciddî rahatsızlık var.

Kapalı kapılar ardındaki toplantılarda ve ikili diyaloglarda seslendirilen sorunların giderilmesi noktasında Reisin “muvazzaflar” diye nitelediği vekillere verdiği teminatlar etkili olacak mı ve ne ölçüde; göreceğiz.

“Aramızdan ayrılanlar tarih oldu” diye yine sopa göstermesinin ardından, Ali Babacan’ın çoktandır beklenen çıkışının ilk adımını atıp partiden resmen ayrılması, vekillerde karşılık bulacak mı; onu da göreceğiz.

Peki, Sarayın bir şekilde dışlayıp harcadığı birçok ismi, üzerinde etkili oldukları vekillerle birlikte kaybedip kaptırmamak adına yaptığı atraksiyonlar netice verecek mi?

Bu arada, şimdiye kadarki işaretlerden anlaşılan o ki; Reisin “Hatamız varsa gereğini yapacak, tamir edeceğiz” sözüyle kasdettiği mana, daha ziyade parti küskünlerine yeni imkân ve statüler dağıtmakla sınırlı.

Buna mukabil “başkan” olduktan sonraki söylem ve eylemleriyle dışladığı kesimlerle barışma ve muhalefetle ortak paydada uzlaşma yönünde bir işaret vermiş değil.

Tam tersine muhalefetten seçilen belediye başkanlarını, yetkilerini kısarak çalışamaz hale getirmeyi hedefleyen atraksiyonlar yapıldı. Bunlar Reisin bilgi ve onayı ile mi yapıldı, bilmiyoruz, ama seçim öncesindeki “Seçilse bile vitrin süsü olacak, çünkü çoğunluk bizde” sözü hafızalarda hâlâ taze.

Bir diğer örnek, Merkez Bankası Başkanının “pat diye” görevden alınması. Gerektiğinde böyle bir tasarruf elbette ki yapılabilir. Ama bu azlin tepki çeken tarafı, iç ve dış piyasaların en çok hassasiyet gösterdiği konu olan MB’nın bağımsızlığına yönelik siyasî bir müdahale üslûbuyla yapılması.

Ve âlâyı vâlâ ile ilân edilen yargı paketlerinin ilkinde, malûm yakıcı mağduriyetleri gidermeye yönelik düzenlemelerin de yer alacağına dair en ufak bir ipucu olmaması, tersine bu konuları kapsam dışında tutmak için çok özel bir gayretin gösterildiğini düşündüren işaretlerin öne çıkarılması.

Dahası bu paketin de güze bırakılması.

Görünen o ki, yine ders alınmamış.

Demek ki, daha güçlü derslere ihtiyaç var.

Okunma Sayısı: 4271
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman Taşkaya

    10.7.2019 20:46:50

    Ekonomi politikalarında çift başlılık olmaz. Yönetim ve Merkez Bankası farklı politika uygularsa ikisinin de uygulamaları istenilen sonucu vermez. Birbirlerine muhalefet kabul edilemez. Sorumlu olanda yetki de olmalıdır. MB'nın hiç bir siyasi sorumluluğu yok. MB kapitalist iktisadın formülünü kullanıyor. Siyasi iktidara bunu dayatmak haksızlıktır. Sadece İç dış piyasanın hassasiyeti değil halkın hassasiyeti de önemli.

  • Gündüz Alp-3

    10.7.2019 12:31:01

    23 Haziran sonucu itibariyle sistemin sorgulanması olmak üzere pek çok kesime pek çok mesajlar vermektedir. En büyük ve önemli mesaj ülkede, demokrasi ve hukukun yeniden tesis edilmesi gerektiğidir. Hepsinin önünde, parlamenter demokratik hukuk devletinin sağlam esas ve ilkelerle devlet ve millet hayatına hakim kılınması gelmektedir. Yeni parti bu meselenin yanında meselesi cüz'i, küçük, ehemmiyetsiz...bir konudur. Kaldı ki dp Başkanı Sn. Uysal'ın da ifade ettiği gibi Türkiye siyasette "çok aktörlü bir sürece" girmiştir. Bu süreçte hakim güç, merkezinde demokrasi ve hukuk, hürriyet ve adalet ile insan hakları...olan ittifak, ve oluşumlar olacaktır. Bir partinin iktidara gelmesi ya da kalmasıyla İslam dünyasının ve ümmetinin geleceğini özdeş görmek ve göstermek, meseleyi çarpıtmaktır. Öncelikli mesele, dahilde toplumsal barış ve huzuru tesis etmektir. Bunun yolu, yordamı da demokrasi ve hukuktan geçmektedir. Himmete muhtaç dede pozisyonundan kurtulalım ki gayrıya himmet edebilelim.

  • Gündüz Alp

    10.7.2019 11:45:44

    Görünen o ki sırf bunun için bile partili CB meydanlara inecek yine devletin imkanlarını kullanarak partinin ve iktidarın ibkası için "milletle buluşacak" yani mitingler yapacaktır. Ve yine görünen o ki kullanılacak argümanlar -dün olduğu gibi- o gün de "dini ve milli" değerler olacaktır. Bunun ilk sinyalini, Yeni Asya'nın bugünkü "Erdoğan'dan Babacan'a: Ümmeti parçalamaya hakkınız yok (dediği)" başlıklı haberinden öğreniyoruz. Yeni bir siyasal parti ve "ümmet" ne alaka? Ya da yeni siyasal parti ve "ümmetin birliği"nin birbiriyle ilintisi ve ilişkisi nedir? Daha genel bir ifade ile İslam dünyası ve İslam ümmetinin birliği ya da ayrılığı Türkiye'de kurulacak yeni bir partinin varlığı veya yokluğuna mı bağlı? Bu nasıl bir anlayıştır? Yani kısaca, İslam dünyasının ve ümmetinin mukadderatı ve istikbali mevcut iktidar partisinin varlığıyla mı daim ve kaimdir? Ki kurulacak yeni parti buna engel olsun?

  • Gündüz Alp

    10.7.2019 11:30:58

    Sayın Güleçyüz, tarih de -zaten- ders alınmadığı zaman tekerrür edermiş. 31 Mart'taki 13 bin oy farkını küçümseyip 23 Haziran'da bu farkın 800 bine çıkması anlaşılan iktidar ve ortağına ciddi anlamda bir mesaj ve ders vermemiş. Zira şu ana kadarki eylem ve söylemlerinde ders alındığına dair ciddi, samimi, inandırıcı bir emare göremedik. Herhalde göremeyeceğiz gibi geliyor. Çünkü 23 Haziran sonucunda gündeme gelen CHS'nin sorgulanmasında iktidar ve ortağının tavrı pek müspet değil. Daha birinci yılında kendisinin sorun olduğu anlaşılan dünyada şu anda örneği bulunmayan sisteme iktidar ve ortağından başka neredeyse "iyi" diyen yok. Fakat buna rağmen CHS'yi kamuoyunun dikkat nazarlarından kaçırmak ve başka yöne çevirmeye matuf atraksiyonlar sahneye sürülüyor. Dahilde ve hariçte bunca devasa sorunlar varken, bugünü ve yarını haddinden fazla meşgul edecek gündem: Yeni parti kurulması. Ülkenin tek ihtiyacı ve sorunu bu mudur?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı