"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İran uranyum zenginleştirme sınırını aştı

08 Temmuz 2019, Pazartesi 21:53
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın uranyum zenginleştirme üst sınırı olan yüzde 3,67 limitini aştığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor.

Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Yukiya Amano, UAEA Yönetim Kurulu'na, ajans denetçilerinin 8 Temmuz'da İran'ın yüzde 3,67'nin üzerine çıkarak U-235 izotopunun zenginleştirdiğini teyit ettiklerini bildiren bir rapor sundu.

Amano, yönetim kuruluna gönderdiği raporda, analiz örneklerinin alındığına işaret ederek İran'ın uranyum saflık seviyesini zenginleştirdiğinin tespit ediliğini ortaya koyduğuna yer verdi. Tahran'ın uranyum zenginleştirme seviyesine ilişkin net oran verilmemekle birlikte yüzde 3,67 sınırının üstüne çıkıldığı kaydedildi.

Rapora, İran'ın UAEA'na pazartesi günü, "verilere dayanarak" zenginleştirme seviyesinin yaklaşık yüzde 4,5 olduğunun bildirdiği bilgisi de eklendi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkesinin zenginleştirilmiş uranyum üretiminde yüzde 4,5 oranını geçtiğini açıklamıştı.

Bu arada İran'ın nükleer anlaşma öncesi, yüzde 20 seviyelerine yaklaştığı ancak şu anda o seviyenin oldukça altında olduğu ifade ediliyor.

Euronews Türkçe

Etiketler: İran, uranyum, sınır
Okunma Sayısı: 1313
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı