"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zerratı günahkârlardan mürekkep hükümet ne demek?

Dr. Cenap Özkara
13 Ekim 2020, Salı
“Zerratı günahkârlardan mürekkep bir hükümet tamamiyle masum olamaz...”

Bu metinden önceki konulara ve sonraki konulara bakıldığında “hükümet” tabiri ile ülke yönetim sisteminin ve rejiminin kastedildiği görülecektir. Çünkü dinde mütaassıp muhakeme-i akliyede kısa bir kısım insanlar “hürriyet sistemi geldi din elden gidecek” diyerek 1908 sonrası yeni rejimi reddetmektedirler.

Üstad ise “eski hal muhal” diyerek eski istibdat sistemini reddetmekte ve “ya yeni hal, ya izmihlal” diyerek de meşrûtiyetden (demokrasi) başka çaremizin olmadığını, bu yeni hal olan demokrasiyi kurmadığımız takdirde yıkılacağımızı belirtmektedir.

Üstad burada istibdat yönetimi ile meşrûtiyet (demokrasi) sistemi arasında karşılaştırma yaparak meşrûtiyet (demokrasi) sisteminde de insanların bazı kusurları işleyeceğini, ama tek adam sistemi olan padişahlık yönetiminin çok daha yanlış olduğunu anlatıyor. Bu en son sistem olan demokrasiyi beğenmeyen kişileri anarşist olarak nitelendirmektedir. 

Yani demek istiyor ki “siz en iyi sistem olan bu sistemi de istemiyorsunuz ya, artık hiçbir sistemi beğenmezsiniz, size artık anarşist nazarıyla bakıyorum.”

Netice itibariyle, Üstad Bediüzzaman Said Nursî burada iki ayrı siyasî partinin kurduğu iki ayrı hükümet arasında mukayese yapmıyor. İstibdat rejimi ile meşrûtiyet rejimi arasında mukayese yapıyor.

Okunma Sayısı: 1946
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ata

    13.10.2020 12:23:26

    Üstad Bediüzzaman Said Nursî burada iki ayrı siyasî partinin kurduğu iki ayrı hükümet arasında mukayese yapmıyor. İstibdat rejimi ile meşrûtiyet rejimi arasında mukayese yapıyor.

  • Oğuz Yiğiter

    13.10.2020 09:12:09

    Aklını birilerinin cebine koymaya alışmış bir topluma ; hele de bu hem maddi, hem de manevi iki kaynaktan yüzyıllar boyu beslenmiş bir kültür ise, bunun izalesi ancak bir iki jenerasyon daha ister. Padişahlık ve tasavvuf geleneğini kastediyorum. Sorgusuz sualsiz, "Ulûl'emre itaat farzdır" sözünü tahkik mizanına vurmadan, bir de "şeyhin elinde kendini gassal'ın elindeki mevta yerine koyan bir derviş" anlayışındaki bir topluma demokrasiyi biraz zor anlatmak. Onun için diyorum. "Nesl-i Cedit "....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı