"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zerratı günahkârlardan mürekkep bir hükümet ne demek?

Dr. Cenap Özkara
11 Şubat 2021, Perşembe
“Zerratı günahkârlardan mürekkep bir hükümet tamamiyle masum olamaz...”

Bu metinden önceki konulara ve sonraki konulara bakıldığında “hükümet” tabiri ile ülke yönetim sisteminin ve rejiminin kastedildiği görülecektir. Çünkü dinde müteassıp muhakeme-i akliyede kısa bir kısım insanlar “hürriyet sistemi geldi din elden gidecek, bakın gördünüz mü bu yeni rejimde de şu şu aksaklıklar var” diyerek 1908 sonrası yeni rejimi reddetmektedirler. Üstad ise “eski hal muhal” diyerek eski istibdat sistemini reddetmekte ve “ya yeni hal ya izmihlal” diyerek meşrûtiyetden (demokrasi) başka çaremizin olmadığını, bu yeni hal olan demokrasiyi devam ettirmediğimiz takdirde yıkılacağımızı belirtmektedir.

Üstad burada istibdat yönetimi ile meşrûtiyet sistemi arasında karşılaştırma yaparak meşrûtiyet rejiminde de sisteme ait olmayan, ama insanlardan kaynaklanan bazı kusurların olabileceğini, fakat tek adam sistemi olan padişahlık yönetiminin (hükümetinin) çok daha hatalarla dolu olduğunu anlatmaktadır. Demokrasiyi beğenmeyen kişileri anarşist olarak nitelendirmektedir. Yani bilmana demek istiyor ki “siz ki en iyi sistem olan bu meşrûtiyeti (anayasal çok partili parlamenter sistem) istemiyorsunuz ya, artık daha hiçbir sistemi beğenemezsiniz, size bundan böyle anarşist nazarıyla bakıyorum.”

Netice itibariyle, Üstad Bediüzzaman Said Nursî burada iki ayrı siyasî partinin kurduğu iki ayrı hükümet arasında ya da iki ayrı parti arasında mukayese yapmıyor. İstibdat rejimi ile meşrûtiyet (demokrasi) rejimi arasında mukayese yapıyor.

Okunma Sayısı: 1517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz Yiğiter

    11.2.2021 06:06:11

    Bu orijinal metinlerin mânâsı ; kim söylemiş, kime söylemiş, hangi makamda söylemiş ve ne zaman söylemiş belagat kriterlerin vurulup, hedefi ve maksadı, yukarıdaki şerhde olduğu gibi, sarih olduğu halde, maksadın tam tersiyle, yani millet iradesine dayanan ve meclis eliyle yürütülen icra yetkisini, meclisin elinden alıp tek adama veren, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini savunurken, eski hal muhal diyerek, Üstadın kastettiği mânânın tam tersini tezlerine delil yapan 40, 50 yıllık risale okuyucularına rastladık. Feleğin tersine dönmesi gibi bir şey. fağtebirü...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı