"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tebliğde giyim

M. Fahri UTKAN
03 Nisan 2021, Cumartesi
Her mevsimde rağbet edilen bir giyim çeşidi vardır. Kışın kalın elbiseler, yazın ince ve açık renkli elbiseler gibi. Tebliğ esnasında da elbiselerin önemi vardır.

İslâm’ı muhtaç olanlara anlatmak (tebliğ etmek) önemli bir konudur. Üstad’ın dediği gibi, “Doğru İslâmiyet’i ve İslâmiyet’e lâyık doğruluğu göstermek” tebliğ yollarından önemli ve en tesirli yollarından biridir. Tebliğ esnasında tebliğcinin her hali, tavrı, oturması, kalması, her hareketi, yani davranışlarının yanında kişinin giyimi de önemli bir husus olarak görülmelidir.

Kıyafetlerimiz bizim tavrımızı gösterir. Belirgin bir kıyafeti giymekle inandığımız, mensup olduğumuz bir gruba, cemaate aidiyetimizi göstermiş de oluyoruz bir bakıma aslında.

Fikirlerimizi, dâvâmızı karşımızdakine kabul ettirmek kıyafet ve dış görünüşün sağlıklı ve güzel olmasına bağlıdır. Daha sonra gelen faktör, elbette neyi ve onu nasıl anlatacağımız olmalıdır.

Üstad Said Nursî de talebelerine, mahkemelerde kravat takmalarını, günlük hayatta temiz ve İslâmî yaşayışa uygun giyinmelerini tavsiye etmiştir. Mukteza-ı hale mutabık davranmak, yani halin/durumun icabına ve gereğine uygun olarak hareket etmek, konuşmak veya giyinmek manalarına gelir.

Giyilen kıyafet, dış görünüş tebliğ edilmek, anlatılmak istenen fikre uygun olması gerekir. Nasıl ki, konuşurken bulunulan duruma ve muhataba uygun konuşma metodu sergilenmesi gerekiyorsa, giyimde de aynı şekilde davranılması gerekir. Zaten Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz’in hayatına baktığımızda; daima sade, fakat temiz elbise giydiği ve muhakkak güzel koku kullandığı görülmektedir.

Hz. Peygamber (asm) bir gün üzerinde kirli elbiseler bulunan bir kimse gördüler ve hayretle; “Bu zât elbiselerini yıkayacak su bulamıyor mu?” buyurarak Müslümanlara temiz ve tertipli olmaları gerektiğini ikaz ettiler. (Bkz. Ebû Dâvûd, Libâs, 14/4062) Elbiselerin düzeltilmesini emrederken, saç ve sakalların dağınıklığını da tasvip etmezlerdi. Nitekim bir seferinde, saçı-sakalı karışmış bir adam mescide gelmişti. Efendimiz (asm), eliyle ona saç ve sakalını düzeltmesini işaret etti. Adam, bu emri yerine getirdiğinde Allah Rasûlü (asm), “Bu hâl, herhangi birinizin şeytan gibi saçı-başı dağınık dolaşmasından daha güzel değil mi?” buyurmuşlardır. (Muvatta, Şaar, 7)

Onun için, tebliğ yaparken de içimiz gibi dışımızın da temiz ve düzenli olmasına dikkat etmeliyiz.

Okunma Sayısı: 2092
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Neslinur

    3.4.2021 16:48:36

    Fahri bey , içtimai güzel bir konuyu kaleme almışsınız . İnsanlar kıyafetleriyle karşılanırlar düşünceleriyle uğurlanırlar hakikatini çağrıştırdı bana öncelikle göze hitap etmek gerek. Pandemiden önce iadei ziyaretlere gittiğimde ev sahibinin mutfak önlüğü üzerinde palas pandıras karşılanmak beni rahatsız ederdi(erkenden gitmek hiç huyum değildi) böyle basit bir konuda bile ciddiye alınmak güzel olurdu. Güzel temiz düzgün giyinmek kişiye kendini iyi hissetiriyor ayrıca. Pejmürde olmak müslümana yakışmaz kişinin toplum içerisinde ki saygınlığına zarar verir .üstadımız her konuda bize ne güzel bir rehber elhamdülillah

  • Büşra

    3.4.2021 13:09:52

    hanım– erkek ders yapan kişilerin giyimi de mühim. Hanımlarda pantolon giyinmemesi, erkeklerde dar giyinmemesi elzem

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı