"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bayram Yüksel’in yükselişi

Misbah ERATİLLA
06 Nisan 2024, Cumartesi
Bayram Yüksel bir akşamüstü eve doğru gelirken evlerinin önünde görülmemiş bir kalabalık görür. Meraklı ve korku dolu bakışlarla kalabalığı süzerek neler olabileceğini anlamaya çalışır.

Bayram Yüksel’in ağabeyi Sadık yanına gelir, kolundan çekerek onu kilere götürür. Ağabeyine ‘burada ne oldu?’ diye sorar. Sadık; “Mustafa ağabeyim öldü” der. (Mustafa, Bayram Yüksel’in üvey kardeşidir. Psikolojik rahatsızlığından köyde herkesle sürekli sorun yaşar.) Mustafa, babası Mehmet Ali ile sözlü bir tartışma yaşamış, sonrasında iş kavgaya dönüşmüştür. Mustafa kavga anında kendini kaybeder ve hınçla babasını yere devirir. O anda evde Bayram Yüksel’in kız kardeşi Fatma’dan başka kimse bulunmamaktadır. Fatma, babasına yardım için dışarı koşar. Fatma babasını kurtarmak için yaptığı müdahalelere rağmen Mustafa’ya gücü yetmeyince, taşı kaptığı gibi Mustafa’nın başına indirir. Mustafa beyin kanaması geçirerek orada ölür. Jandarma, Fatma başta olmak üzere Yüksel ailesinin tüm fertlerini tutuklayıp hapse atar.

Köyün eşrafından Hacı Yüksel Efendi, Afyon’a gider ve Yüksel ailesi için bir avukat tutar. Avukatın yaptığı araştırmalar sonucunda yaşı tutmayan Bayram Yüksel’in suçu üstüne alması gerektiğini Hacı Yüksel Efendiye söyler. Bayram Yüksel alınan karar sonrası hapse girmeyi kabul eder. Bayram Yüksel on altı yaşında, Afyon cezaevine girer. Cezaevi ona bir okyanus kadar korkunç ve tehlikeli görünür. Kaderin ona nasıl bir gelecek hazırladığından habersiz, korku ve endişe içinde ranzasına oturur. Cezaevindeki birkaç günden sonra mahpusların çoğunun yaptığı boncuk dizme işine girerek harçlığını çıkarmaya çalışır. Baba Mehmet Ali, oğlu Bayram Yüksel’i ziyaretinde boncuk dizdiğini öğrenince ona kızar. “Bırak boncuk dizmeyi. Hocaların yanına git, onlardan Kur’an ve iman dersi öğren” diye ona nasihatte bulunur. Bayram Yüksel, baba nasihatinden sonra Nur talebelerine yakın olmaya başlar. Önce Ceylan Çalışkan’dan Kur’an yazısını öğrenir. Daha sonra Ahmet Feyzi Kul, Mustafa Osman, İbrahim Fakazlı, Hıfzı Bayram, Osman Çalışkan, Mustafa Acet gibi Nur talebeleriyle birlikte Risale yazmaya başlar. Zübeyir Gündüzalp’ten de Risale-i Nurun düsturları ve hizmet tarzı hakkında çok şey öğrenir.

Bayram Yüksel Afyon ili Bolvadin ilçesine bağlı Çoğul Köyünde dünyaya gelmişti. Çocukluğundan itibaren dilden dile Bediüzzaman Said Nursi hakkında söylenen menkıbelerle büyümüştü. Bediüzzaman’ın çok az yemek yediğini, birkaç zeytinle idare ettiğini, kalplerde geçeni bildiğini köylülerden duymuştu. Bu büyük zatı ziyaret edip elini öpmeyi hep istemişti. Bayram Yüksel, Nur talebeleriyle tanıştıktan sonra Bediüzzaman’la ilgili köydeki söylenenleri bir bir hatırladı. Bir gün fırsatını buldu, tecrit koğuşta bulunan Bediüzzaman’ı ziyaret etti ve ellerinden öptü. Daha sonraki günler ise Bediüzzaman’ın koğuşunu silip süpürmek gibi bazı küçük hizmetlerini de görmeye başladı. Gardiyanlar onun bu ziyaretlerinden rahatsız oldu ve hakaret ederek dayak attılar. Bediüzzaman bu arada cezaevinde Nur hizmetine hayatını vakfeden halis ve sadık talebelere tayinatlarını da verirdi. Bu ücret hayatını hizmete vakfeden talebelere günlük ekmek parası olarak verilirdi. Bayram Yüksel’in Bediüzzaman’la görüşmelerinden sonra ona da tayinat verildi. Bu da onun talebeliğe kabulü anlamına gelirdi. Bayram Yüksel mutlu ve huzur içinde Nur talebeleri ile cezasını çekerken mahkemesi sonuçlandı. Yaşı tutmadığından üç yıl hapis cezası kararı çıktı. Sonra çıkan af kanunu ile ceza iki yıla düştü. Bir yıl cezasını çektikten sonra hapisten çıktı. Bayram Yüksel hayatı boyunca hep hesapta olmayan işlerle karşılaştı. Cezaevine düşmesi, Bediüzzaman’la tanışması ve Kore savaşından sağ salim dönmesi gibi ihtiyarı dışında bir yerlerde istihdam edildi. Bu sadakat ve hizmet aşkı, yurt dışındaki feci bir trafik kazası sonucu (Bayram Yüksel ağabey, 19 Kasım 1997 tarihinde Almanya’dan Türkiye’ye dönerken Bulgaristan’da geçirdikleri trafik kazasında vefat etmişti.) vefatına kadar devam etti. Bayram Yüksel Bediüzzaman’ın hizmet tarzını çocuk yaştan öğrenip yürüten has talebesi olarak tarihteki yerini aldı.

Kaynak: Bayram Yüksel-İhsan Atasoy

Okunma Sayısı: 2062
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    6.4.2024 17:18:04

    Allah  c.c. Üstad BEDIÜZZAMAN ve onun gibi İMAN, KUR'AN ve İLAYI KELAMULLAH için mücadele, mücahede ve müdafaa edip, maddi veya manevi irtibatlı olan ve VEFAT eden cümle SALİH ve SALİHAT, Mümin ve müminata, muvahhidîn ve muvahhidata gani gani RAHMET eylesin. Cümle aile efradı ve dostlarına sabr-ı cemil ihsan etsin. Mekanları cennet bahçesi olsun inşaallah. Amiiin, Amiiin, elfü elfi Amiiin.

  • Mehmet Emin Bozkuş

    6.4.2024 16:03:30

    Maşallah. Batman'a ziyarete geldiğinde onunla görüşmüştük.

  • ihsan.pilatin

    6.4.2024 09:40:56

    Allah razı olsun Hocam.

  • Abdullah bilgin

    6.4.2024 06:15:25

    Evet onlar geldi ve ömürlerini tamamladılar. Allah hepsine rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah. Şu zamanda risaleleri okuyur ama böyle şahsiyetler maalesef yetişmiyor. Çok Nur telebesi politize oldu. Eski safvet kayboldu gibi geliyor bana...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı