"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çoklu barolardan, tekli anıtkabire

Ahmet BATTAL
26 Haziran 2020, Cuma
Dünkü yazımızı şu cümlelerle bitirdik:

“Duâ edelim de (muhalefette birleşen) bu çoğunluk demokratlık paydasında birleşen bir çoğunluk olsun. Yoksa, bu gidişle, mantıksız Kemalistler yüzünden yeşil Kemalizm hepimizi hakikaten kuşatacak.”

Başta söyleyelim: Biz, hiçbir makul delile dayanmayan “M. Kemal aslında çok demokrat adamdı, ama demokrasiye geçme işini şartlar gereği mecburen erteledi” fikrine hiç katılmıyoruz ve katılmayacağız. 

Zira biliyoruz ki inkılâpçıdan demokrat olmaz. “Olur” diyenler ya devrimin anlamını ya da demokratlığın manasını bilmiyorlar demektir. 

Devrim demokrasiyle ve demokrasi de devrimle taban tabana zıttır. 

Demokrasi “halkla beraber halk için”, devrim ise “halka rağmen halk için” demektir. 

Yeşil Kemalizm ile ne kastettik? 

Cevap için önce şu bilgiye dikkatinizi çekelim:

Kendine göre önemli gününde anıtkabire gitmeyi düşünmeyenlerin ve gitmeyi reddedenlerin iktidar olamadığı, iktidar ortağı olamadığı, meşrû muhalefet dahi sayılmadığı ve hatta adeta adam yerine konulmadığı bir ülkedeyiz. 

Dahil olmaya çalıştığımız “hür dünya” ya da “Batı ligi” bizim “ileri gelenlerimizin” anıtkabire yönelik “çoğu çakma” sevdasını anlayamıyor. 

Öyle ya, meselâ bir parti kurulurken kurucular neden anıtkabire gider? Parti programını mı onaylatacaklar? 

Baro başkanları yürüye yürüye Anakara’ya ulaşınca neden soluğu anıtkabirde alır. Havadar olduğu için mi? 

O baro başkanlarının yürümesini istemeyen öbür baro yöneticileri neden yürüyenleri şikâyet etmek için anıtkabire gider? Orası CİMER’in bilgi işlem merkezi mi?

Yürümek isteyenleri yürütmeyen devlet bürokrasisi neden anıtkabiri kendisi için de mühim bir ziyaretgâh olarak görür? Ziyaretler oradan başlayınca ya da orada bitince Hak nazarında daha makbul olduğu için mi? 

Çoklu baroyu hararetle savunan barokratlar çoklu anıtkabir fikrine ne kadar sıcak bakar? 

Hakikaten, çoğulculuğa bu kadar değer ve önem veriyorsak, neden sadece bir adet anıtkabirimiz var? 

Ve anıtkabir neden bir “devlet kurumu”? Üstelik Anayasasında böyle bir kurumsal yapıdan bahsedilmiyorken.

Resmî ve hatta gayri resmî dairelere M. Kemal fotoğrafı asmak neden fiilen mecburî? Bırakın Anayasayı ve kanunu, yönetmeliklerde bile böyle bir emir yok iken? Neden? 

Bütün bu soruların cevabı belli. 

Çoğulculuk ve tercih hakkı varsa demokrasi vardır. Demokrasi varsa hürriyet de vardır. Hürriyet varsa samimiyet de vardır. Samimiyet varsa huzur ve mutluluk vardır. 

Kendilerine “Kemalist demokrat” diyen dostlar kızacak. 

Ama hakikat böyle…

Okunma Sayısı: 1956
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • hasankale

    26.6.2020 10:41:09

    Ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz asla.

  • Abdullah

    26.6.2020 09:14:13

    Hür düşünce,demokratlık noktasında özürlü olmayan hiç bir kesim yok. Hiç bir fikir ve düşünce akımında gerçek manada ahrarlık ve demokratlık yok. Tarih,siyasi ve içtima-i hayat bunun ör nekleriyle doludur. Bütün kesimlerde az sayıda ahrar ve demokrat olanlar var. Bunlar istisna sayılır. Kaideyi boz maz. Büyük ekseriyet kamil manada hür düşünceyi taşımıyor.Ülkenin en büyük sorunu bu kanaatımca.Çok acı bir gerçek ki; hür düşünce ve demok ratlığın topluma hakim olması için clddi bir gayret göremiyoruz. Genelde lokal düşünülüyor.Her kesim kendisi için de mıkrasi ve hür düşünce peşinde.Genel manada düşünüp çalışan yok gibi...

  • Oğuz Yiğiter

    26.6.2020 06:19:09

    Hakikat mesleği yolcularına selam olsun. Tebrik ve dualar...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı