"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adını anmanın yasak olduğu lider

Faruk ÇAKIR
01 Kasım 2024, Cuma
Devletin resmî ajansı iyi etmiş ve “Boğaz’ın ilk gerdanlığı” olan “Boğaziçi Köprüsü”nün hizmete açılmasının 51.’inci yılını anlatan bir haber yayınlamış.

“Boğaz’ın ilk gerdanlığı 51 yıldır kıtaları birbirine bağlıyor” başlıklı haberin ‘özet’i de şöyle: “Hizmete 30 Ekim 1973’te açılan ve 51 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü günlük ortalama 190 bin araç kullanıyor.” (aa.com.tr, 30 Ekim 2024)

Haber şöyle devam etmiş: “Tarihî, siyasi, ticari ve kültürel değerini yüzyıllardır koruyan İstanbul’un iki yakasını bir araya getirme fikri, milattan önceye kadar uzanıyor. Söz konusu coğrafyada hüküm süren medeniyetlerin en büyük hayallerinden biri, iki kıtanın bir araya getirilmesiydi. (...) 1950’lerde Demokrat Parti hükümetinin isteğiyle Boğaz Köprüsü konusunun incelenmesi için İstanbul Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü ve İTÜ ilgililerinden oluşan bir komite kuruldu. Komitenin, konunun uzman bir firmaya incelettirilmesi önerisiyle Karayolları Genel Müdürlüğü, ABD’li bir firmadan teklif istemiş ancak mali ve yönetsel zorluklar nedeniyle proje uygulanamamıştı.

“İstanbul’un 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra hızlı bir kentleşme sürecine girmesi, yerleşim yerlerinin büyümesi, göç dalgaları ve trafiğin artmasıyla Boğaz’da köprülerin yapılması için ilk adımlar atıldı. İki kıtanın birbirine bağlanması için yapılacak köprü için hazırlanan proje kabul edildi. Yapımını İngiliz ve Alman firmaların üstlendiği Boğaziçi Köprüsü’nün inşasına, Şubat 1970’de Beylerbeyi ayak sahasında yapılan törenle başlandı. (...) Boğaziçi Köprüsü, yaklaşık 3 yıl 8 ayda tamamlanırken, köprünün yapımı için ödenen rakam 23 milyon 213 bin 666 dolar (dönemin rakamlarıyla 191 milyon 785 bin 265 lira) oldu. Megakentin iki yakasını birbirine bağlayan ilk köprü olan ve yapımı öncesinde büyük tartışmalar yaşanan Boğaziçi Köprüsü, tamamlanmasının ardından Cumhuriyet’in 50. yıl dönümünde, 29 Ekim’den bir gün sonra, 30 Ekim 1973’te dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açıldı. (...)

“İlk yılında günde ortalama 24 bin araca hizmet veren köprü, 15 yıl boyunca İstanbul’un iki yakası arasında kara ulaşımını sağlayan tek bağlantı yolu olma görevini sürdürdü. Köprü bu görevi, 1988’den itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 26 Ağustos 2016’dan itibaren Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 20 Aralık 2016’dan bu yana da Avrasya Tüneli ile paylaşmaya başladı. Bugüne kadar yüz milyonlarca aracın geçişini sağlayan köprü, İstanbul ulaşımının çok önemli bir halkası olma özelliği taşıyor ve megakentin trafik yükünü azaltma konusunda büyük rol oynuyor. Köprüyü günlük ortalama 190 binden fazla araç kullanıyor.”

Boğaziçi Köprüsü’nün temelinin atıldığı tarih, Yeni Asya okuyucuları için de ayrıca önemlidir. Çünkü 21 Şubat 1970’de ilk sayısı yayınlanan Yeni Asya’nın manşet haberi budur. “Avrupa Asya’ya bağlanıyor” üst başlığıyla verilen manşet haberinin başlığı, “Boğaz köprüsünün temeli atıldı” şeklindedir. Haberde ayrıca, “Başvekil Demirel”in, “Evvela şurasını belirtelim ki boğaz köprüsü lüks ve gösteriş mahiyetinde değildir” dediği belirtilmiş.

Peki bu “güzel haber”i hazırlayan ‘devletin resmi ajansı’ niçin bir satır olsun bu köprünün temelini atan isimden bahsetmemiş? Başka köprülerin hikâyesi anlatılırken ‘temelini atan’dan bahsetmiyorlar mı? Değerlendirmeyi kamuoyu yapsın...

Okunma Sayısı: 2628
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Kaşlıoğlu

    1.11.2024 22:05:04

    Her zaman söylüyoruz merhum Süleyman Demirel'i Atatürkçü Kemalistler sevmez, İhtilalci generaller sevmez, Komünistler sevmez, Solcular sevmez, Burjuvalar sevmez, Erbakancılar sevmez, Ecevitçiler sevmez, Türkeşçiler sevmez, Kürtçüler sevmez, Özalcılar sevmez, Erdoğancılar sevmez... Şehit merhum Adnan Menderes ve Merhum Süleyman Demirel gibi hürriyetçi ve demokrat devlet adamları bir daha memleket idaresine gelmez.

  • Doğukan Pamir

    1.11.2024 16:17:57

    Din hasmı idi seküler kesim.Onun için dine biraz tolerans gösteriyor diye karşı çıkıyorlardı. Siyasal islamcı münafık ve din istismarcısı güruh ile mehapeli kafatasçılar da koltuğa paraya susamışlardı çalmak için habire Demirel'e saldırıyorlardı... Mason deyip duruyorlardı... Ne oldu bop eş başkanı, İsrail madalyalı..... Para ve makam için teröristlerle dolmabahçede protokol yaptılar, darbecileri affettiler, muhtıracılara zırhlı araç hediye ettiler... Fetö'yü milletin başına sardılar... Bunları Demirel yapsaydı....

  • Ayhan Aydın

    1.11.2024 11:57:06

    Demokrasiyi kuralları ile hazmedemeyen zihniyet, yarasa tabiatlı insanlar, demokratları görmek istemezler. Demirel karşıtlarının hesabı ahirette.....

  • süleyman ALIÇ

    1.11.2024 10:07:59

    Teşekkürler Faruk bey çok güzel ama -çoook çok eksik- bir haber için güzel bir makale, Evet Boğaz köprüsünün yapılma sürecini biz de hatırlıyoruz Türkiyenin çok zor kıt kanaat bir süreç geçirdiği zamanda böyle muhteşem bir eseri her türlü zorluğa, direnişe tepkilere rağman gerçekleştiren gerçek bir Vatan sever ve Devlet adamı olan adaşım Merhum Süleyman DEMİRELİ rahmetle anıyoruz. o gün ağzı laf yapan herkes bu körünün yapılmasına karşı çıkıyor A. Yardımoğlunun da bahsettiği gibi başta sol örgütler olmak üzere "Mason Demirel KODAMANLARIN arabalarına köprü yapıyor" diye kıyametler koparıyorladı. Demirelde bunlara cevap olarak “Evvela şurasını belirtelim ki boğaz köprüsü lüks ve gösteriş mahiyetinde değildir” diye cevap vermişti. Bu konuda söylenecek o kadar çok şey var ki buraya sığmaz. Onu da Yazarımız Faruk ÇAKIR beyden bir kaç seri makale olarak bekliyoruz inşallah.

  • Ali R. Yardimoglu

    1.11.2024 07:00:44

    1970 yılının ilk yarısında, 10 yaşında iken, köprünün ilk beton ayağının yanında, babamı, arabanın içinden, hem dinliyor, hem seyrediyordum, hatırlıyorum. Her tarafta, As.İz. erat ve subay, assubayları vardı, betonların üstünde, devsol, thkp-c, devyol, vesair sloganlar.... "buraya zırhlı mekanize inzibat taburu tahkim edeceğiz, önce bütün betonları temizleyeceğiz, 24 saat hudud nöbeti ve tabur komutanı binbaşı görevde olacak, gündüz kuş, gece yarasa baykuş uçsa hesabını sorarım, her beton ayak çıktıklarında, o mıntıkada, aynısını tekrar edeceğiz" ahvalinde duymuştum. 1970-1972 İstanbul ili Garnizon Merkez Komutanı olan babam, ve cümlesine, Allah' dan gani mağfiret ve rahmetini, niyaz ederim, Amin.

  • S.topuz

    1.11.2024 01:23:00

    Nâm, şân, gösteriş, Îtibarlı ve şöhret olmak için değil, "Seyyidül gavmi HADİMÜHÜM!" Yani; Ümmetimin EFENDİSİ onlara HÂDİM ve HİZMETKÂR olandır!" "Tasarruf eden BEREKET bulur, TASARRUF eden DECCALIN DAMINA (Faiz tuzağına) düşmez!" Buyuran Habîbullah sav'in müjdeli ihbârında saklıdır. Vatandaşa hezîmet değil, ihlâsla ve samîmiyetle HİZMET eden hizmet ERLERİNE ve âzamî tasarruf edenlere, zarûrî ihtiyaçlara önem ve özenle yatırım yapanlara Cenâbu Allah c.c ganî ganî RAHMET eylesin ve ebeden ve dâimen RAZI OLSUN inşâallah, Amiiin! Gelenler gidenleri aratırmış! Öyle değil mi yani? Bende O'nun adını ANMIYORUM; Çünkü "O" öyle arzu ediyordu! Gerçekten! ❤😪🌹🤲🌹❤☝️🌙😪😭😢😡😤🕊🕊🕊🌍🇪🇺🇹🇷🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı