"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

1977 seçimleri ve Nur Talebeleri

İbrahim ERSOYLU
22 Ekim 2021, Cuma
Derin güçlerin, 1970’lerin başında Ahrar/Demokrat güçleri iktidardan düşürmek için önünü açtıkları Erbakan ve ekibi, MNP ve daha sonra MSP ile din adına siyasî meydana çıkması, Demokratlara destek veren dindar camianın kafasını karıştırdı. MSP 1973 genel seçimlerinde 48 milletvekili çıkararak Demokrat güçleri zayıflattı ve tek başlarına iktidara gelemeyecek bir duruma düşürdü.

O ekip, Demokrat olmayan ve dine muarız olan siyasî güçler (Ecevit) ile koalisyon kurarak onların iktidar yolunu açtı. O koalisyon da 1971 muhtırası akabinde içeri atılan komünist ve anarşistleri affederek dışarı çıkardı. Onlar da o güçlerin kanatları altında Komünizm’i hâkim kılmak için ülke sathında terör estirdiler.

O dönemde bazı ‘Türkçü, milliyetçi’ gençler, durumdan vazife çıkarıp meydanlara inerek, devlet güçlerinin yapması gereken mücadeleyi üstlenerek, komünist gençlerle silâhlı çatışmaya giriştiler. O dönemde ülke çapında sıkıyönetim ilân edilmesine rağmen ordu ve askerler, darbe şartları olgunlaşsın diye olaylara müdahale etmiyorlardı.

O süreçte kaos, gerilim ve karışıklık içinde toplumun güven ve huzuru yok olmuştu, sağ-sol çatışmalarında her iki taraftan takriben 5000 genç teröre kurban gitmişti.

Üstad Bediüzzaman, Batılı devletlerin desteği ile 1877 Osmanlı –Rus savaşında Rus ordusu, (İstanbul’u işgal etmek üzere şehre 13 km yaklaşarak) İslâm’ın nurunu söndürmeye çalıştıklarını, ancak 12. Asrın Müceddidi olan Mevlânâ Halid-i Bağdadî’nin talebeleri, manevî cihatlarıyla Rusları geri püskürttüklerini ifade etmektedir. (Şuâlar, İstanbul 2017, Birinci Şuâ, s. 745)

Onlardan yüz sene sonra, ahir zaman Müceddidinin şakirtleri olan Nur Talebeleri, 1977 seçimleri öncesinde, “İslâmî hareket ve MSP” isimli bir broşürü hazırlayıp yurt sathında dağıtarak, dindar camiayı siyasî tehlikelere karşı uyarmışlardır. Onlar, MSP’nin Demokratları daha çok bölmemesi ve ülkenin Komünizm’e teslim edilmemesi için var güçleriyle Ahrar/Demokratlara nokta-i istinat olmuşlardır.

Adı geçen seçimlerin sonunda MSP, 48 milletvekilinden 24 milletvekiline düştü. Komünist ve anarşistleri himaye eden Ecevit ve partisi, 213 milletvekili çıkararak 13 milletvekili eksiği ile hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi.

O dönemde Nur Talebeleri, Nur mesleğinin iman ve Kur’ân hizmeti yanında, içtimaî ve siyasî prensibini işletmekle Türkiye’nin büyük bir facianın eşiğinden dönmesine sebep olmuşlardı.

Onların o zamandaki örnek tavrı, hem dini siyasete alet eden dindar kimlikli siyasî akımın, hem de komünist ve anarşistleri meydanlara salan fesat ve tahrip odaklarının planlarını bozmuştur.

1977 seçiminin akabinde Nur Talebeleri başta olmak üzere, dindar camianın desteğini alan Demokratlar, azınlık hükümetiyle de olsa iktidara tekrar geldiler. Onlar, ülkeyi kalkındırma hamlelerine kaldıkları yerden devam ederken, demokrasiyi tesis ederek, insan haklarının, din ve vicdan hürriyetinin önünü tekrar açtılar.

Onların başında bulunduğu hükümetlerin açtıkları hürriyet zemininde, Nur Talebeleriyle birlikte cemaat ve tarikatların ifa ettikleri iman ve Kur’ân hizmeti, siyasetin ve devletin müdahalesi olmadan, rahat ve sağlıklı bir şekilde inkişaf etti. Bunun sonucunda toplumda özellikle genç nesilde imanî ve ahlâkî şuur gelişti.

Son söz: Nur Talebelerinin 12 Eylül 1980 yılına kadar Nurun içtimaî ve siyasî ölçülerinde sebat ederek Ahrar/Demokratlara nokta-i istinat olmaları ve onları iktidara taşımaları ülkemizin siyasî, içtimaî ve manevî istikrarına vesile olmuştu.

Okunma Sayısı: 1976
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    22.10.2021 16:41:11

    Nur talebeleri eskiden olduğu gibi şimdi de demokratlara nokta-i istinad olmalı. Uçuruma doğru sürüklenen ülkemizi ilerde gelecek tehlikelerden kurtarmalı.

  • Abdullah Tunç

    22.10.2021 06:52:02

    O gün siyasette ağırlıkları olan ve siyasi dengeleri değiştirebilek güce sahip olan Nur talebeleri parça lanarak bu gücü kaybetti ler.Aynı zamanda siyasi is tikameti kaybederek, deği şik siyasi akımlara kaydı lar.Demokratları bırakıp siyasal islama ve millet partisinin versiyonlarına kapıldılar.Yirmi senelik zaman içinde o ka dar çok savruldular ki; kurtulu şu mevcüt iktidarda gördü ler.Kimi mevcüt iktidarın dolmuşuna bindi,kimi gülenin trenine.Ve bu iki siyasi akımın memleketi getirdiği hal-i pürmelali ortada.Maddi ve manevi sıkıntı.Acı,ızdırap ve göz yaşı..Peki yanlış tercih ya lar pişman oldular mı? tövbe ettiler mi?Ema releri pek görülmüyor. Demek hatada ısrar ve inad var.O zaman sıkıntılar devam edecek demektir.Zaten ekseriyetin hata sından dolayı bu durumda değil miyiz? Cenab-ı Hak'tan niyazımız Nur tale belerinin uyanmaları, teh likenin farkına varmaları, siyasi ve içtima-i istika met çizgisine gelmeleri, ittihad ve ittifaklarıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı