"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2023 Avrupa Birliği Türkiye Raporu’na ilişkin bir değerlendirme

Erol Sarı
29 Nisan 2024, Pazartesi
Raporun giriş kısmında;

“Türkiye, Avrupa Birliği için hâlâ kilit bir ortak ve aday ülkedir. Türkiye ile AB, 1964’ten bu yana yürürlükte olan bir Ortaklık Anlaşması ile bağlıdır ve 1995’te Gümrük Birliği tesis edilmiştir. Aralık 1999 tarihli AB Zirvesinde Türkiye’ye aday ülke statüsü verilmiş ve katılım müzakereleri Ekim 2005’te başlamıştır. Katılım müzakereleri çerçevesinde, 16 fasıl müzakereye açılmış olup bunlardan biri geçici olarak kapatılmıştır. 

Bununla birlikte Türkiye ile yürütülen katılım müzakereleri, Haziran 2018 tarihli AB Zirvesi sonuçları doğrultusunda, Aralık 2022 tarihli AB Zirvesi sonuçlarında da tekrar edildiği üzere, hâlâ fiilen durma noktasındadır. Türkiye, AB’den uzaklaşmaya devam etmiş ve AB’ye katılım hedefi konusundaki kararlılığını yinelemesine rağmen reform gündemine yönelik olumsuz eğilimi tersine çevirmemiştir. AB’nin, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve temel haklara saygının giderek kötüleşmesi ile ilgili ciddi endişeleri giderilmemiştir.”

Şimdi yukarıda ifade olunan “2018 tarihli AB zirvesi sonuçları doğrultusunda, hâlâ fiilen durma noktasında olması, Türkiye’nin AB’den uzaklaşmaya devam etmesi, reform gündemine yönelik olumsuz eğilimi tersine çevirmemiştir” tespit ve değerlendirmesinin aksini iddia etmek mümkün mü? Bu yönde ortaya koyabilecek hangi faaliyet ile yanlışlığını ispat edebileceğiz?

Bu dönemde bir yenilenme, açılım, değişiklik, farklılık veya farkındalık söz konusu olmuş mudur? Nazarlarınıza sunulan bu hususlarda bir değişiklik olmadığı, verilerle ve yaşanmış gerçeklikle ortaya konulabilecek bir durumdur. Dolayısıyla Avrupa Birliği 2023 giriş kısmındaki bu değerlendirmeyi nakzedecek, aksine bir görüş bizce mümkün değildir.

“AB’nin, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve temel haklara saygının giderek kötüleşmesi ile ilgili ciddi endişeleri giderilmemiştir” şeklindeki değerlendirme de, yetkili merciler tarafından raporun tamamen kabullenilmediği gibi, bu bölümde itiraz gören değerlendirmelerdir. 

Lakin Türkiye demokratik standartlar açısından bir değişime, gelişime mi uğramıştır ki, bu ifadeyi kendi yanımızdan kabullenmemeyi haklı görelim. 

Hukukun üstünlüğü değerlendirmesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkeme Kararlarına, Anayasa Mahkemesi Kararlarına uyulmuş mu, saygıyla karşılanmış mı ki yanlış bir değerlendirme ve Türkiye’yi töhmet altında bırakan ifade olarak görelim. 

Bilakis bunların hiç biri gözlemlenmediğinden Hukukun üstünlüğü değerlendirilmesinde de maalesef ki; sınıfta kalınmıştır. 

Yargı Bağımsızlığı 15 Temmuz kalkışması ile 4500 hâkimin ihracı neticesi yine bu rakamdan daha fazla yandaş, liyakatsiz ve yetersiz hukukçu tarafından doldurulan kadrolarla, hukuk adeta dumura uğratılmıştır. 

İdarenin yargı üzerindeki tasallutu dahi işin cabası olmuştur. Temel haklara saygının giderek kötüleşmesi de bir vakıa olmakla; Basın özgürlüğü, gazetecilere yargı yoluyla uygulanan baskı ve gözdağı verilmesi, vatandaşların özgürce inanç, düşünce ve fikirlerini yaymasındaki arızaların maruzatları durumun vahametini gözler önüne seren bir mahiyet arz etmektedir. 

Türkiye bir an önce  AB’nin, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve temel haklara saygının yerleşmesi için ciddi adımlar atmalıdır.

Okunma Sayısı: 673
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    30.4.2024 04:25:37

    Ana Yasa Kararlarına saygısı olmayan, hatta "Kapatılsın!" diyen, "AİHMahkemesinin kararları bizi bağlamaz, gerekirse ANKARA kriterleriyle yolumuza devam ederiz!" diyenlerle "AB" hedefine yaklaşılamayacağı gibi, sadece geri geri gidilir! Hali hazır olduğu gibi! Yol yakın iken hemen "Millî Mutabakat Hükümeti " tesis edilmeli, Vesselam! 🙌🌹🤲🌹😪😭😢❤🕊🕊🕊🌏🇹🇷🇵🇸🇵🇸🇵🇸

  • Arda Yıldız

    29.4.2024 10:54:28

    Yazı için teşekkür ederim. Özeleştirimizi yaptıktan sonra şu soruyu da sormak gerek: AB gerçekten Türkiye'yi birliğe almak niyeti taşıyor mu?

  • cafer

    29.4.2024 10:49:55

    Eline emeğine sağlık Erol Bey. Güzel bir yazı olmuş. AB sürecinde yaşananlar ortaya konulmaya çalışılmış. bir fıkra vardır. Adamın biri sürekli dua edermiş. derken Hacca gitmiş, her gün Kabe'nin duvarına sürünerek, ağlayarak, yalvararak "Ya Rab; bana senin rızana uygun, cennet asa bir aile hayatı nasip et" diye dua edermiş. bir, üç, beş gün değil, günlerce... günde bir iki değil binlerce... bu kadar içten ve sürekli yakarışı duyan arkadaşı Kabe'ye dönmüş bakmış ve dudaklarından "bu makamda bu kadar çok ve içten dua nasıl olurda kabul olmaz" sözleri dökülünce yanında birden bembeyaz bir adam belirmiş ve "kabul olacak olacakta bir evlense ya" demiş. Türkiye AB'ye girecek girecekte baştakiler bir niyetlense ya...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı