"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır, İsrail ve AB gaz anlaşması

Muhammet ÖRTLEK
21 Haziran 2022, Salı
Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF), 2019’da Mısır, Filistin, Ürdün, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi (KRK), İtalya ve İsrail arasında bölgesel gaz piyasası amacıyla kuruldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Rus enerji ürünlerine bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Avrupa’da enerji güvenliği ve kaynak çeşitlemesi arayışına girildi. Çünkü savaşın başlangıcından beri Rusya’nın, petrol ve gazı Avrupa’ya karşı siyasi ve ekonomik bir argüman maksadıyla kullanması tehdidi mevcut. Uluslararası Enerji Ajansı’na (UEA) göre, AB tükettiği gazın %45’ini Rusya’dan sağlıyor.

Mısır 2018’de doğalgazda kendi kendine yeterliliği sağladıktan sonra, fosil/karbon yakıtlardan uzaklaşma ve 2030’a kadar Rusya’dan enerji bağımsızlığına yönelen AB’nin, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçisi olmak yolunda ilerliyor. Mısır 2021-2022 yıllarındaki 7.5 milyon tona çıkması beklenen devasa gaz keşiflerini ve üretimi yükseltme gayretinde.

Mısır, Akdeniz’deki 30 trilyon fit küp gaz rezervine sahip olduğu tahmin edilen Zohr gaz sahası ile enerji sektöründeki uluslararası yatırımcıların ilgisini çekiyor. Birde Mısır 7 bin km’lik boru hattı ağı, 31 bin km’lik dağıtım ağı, 29 adet gaz arıtma tesisi ile İdku ve Dimyat’taki 2 LNG tesisiyle doğal gazın taşınması ve işlenmesi için alt yapıya sahiptir. Mısır, tesislerinde işlediği LNG’yi Avrupa ve Asya pazarlarına ihraç etmek üzere, daha önce KRK ve İsrail’le anlaşma imzalamıştı. İsrail’den Mısır’a doğal gaz tedarikini arttırmak amacıyla iki ülke arasında Kasım 2021’de yeni bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Ayrıca Zapta göre, gelecekte hidrojen taşımak için de iki ülkenin arasındaki mevcut boru hattını kullanması muhtemeldir. 

İsrail’in Mısır’daki Dolphinus Holdings firması ile imzaladığı 15 yıllık anlaşma kapsamında, 2020 yılı başlarında Leviathan ve Tamar açık deniz sahalarından Mısır’a doğal gaz ihraç etmeye başladığı belirtiliyor. Yine doğal gaz, Sina Yarımadası’nı birbirine bağlayan denizaltı boru hattı aracılığıyla da ulaştırılacak. Hâl-i hazırda Dolphinus Holdings, ithal ettiği gazı Mısır’daki sanayi ve ticari tüketicilere, bir kısmını da Avrupa ve diğer dış piyasalara pazarlıyor.

DAGF çerçevesinde enerji keşif ve tesis açısından kendini geliştiren Mısır, yeni enerji kaynağı arayışındaki AB’nin dikkatini çekiyor. AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi, 3 Haziran 2022’de “planlanan anlaşmada, İsrail gazının Mısır’da sıvılaştırılıp, AB’ye ulaştırılacağını” açıklamıştı.

Várhelyi’nin bildirdiği anlaşma, Kahire’de 15 Haziran 2022’de Mısır, İsrail ve AB arasında DAGF’nin bakanlar kurulu toplantısında imzalandı. Anlaşmada hazır bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen “AB’ye istikrarlı gaz teslimatı ile AB’nin enerji güvenliğini sağlayacağız” diyerek, Rusya enerjisinden bağımsızlaşacaklarının sinyalini veriyor.

Mısır ve İsrail’in de, enerji alanında AB’nin önemli bir çözüm ortağı olma yolunda ilerlemesi ve bunun bölge siyasetine yansımaları muhtemeldir.

Okunma Sayısı: 1263
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    21.6.2022 18:54:21

    "Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, dünya ülkelerinin, Rus gazına alternatif enerji kaynakları arayışı sırasında Filistin'in gaz ve doğal kaynaklar üzerindeki haklarını hatırlamaları çağrısında bulundu. Hükümetin Ramallah'taki haftalık kabine toplantısının açılışında konuşan Iştiyye, "İşgalci güçlerin (İsrail'in) yağmaladığı doğal kaynaklarımızı ve doğal gaz hakkımızı herkese hatırlatıyoruz." dedi. Iştiyye, "Dünya, işgal devletini Filistinlileri öldürmeye, zorla yerinden etmeye, Yahudi yerleşim birimi inşası, su, gaz ve doğal kaynaklarının çalınması gibi haklarını ihlale teşvik etmemelidir." ifadelerini kullandı. Filistin, Gazze Marine'nin keşfinden bu yana 20 yıldan uzun süredir doğal gaz kaynaklarını geliştiremedi."

  • S.topuz

    21.6.2022 17:25:48

    Eğer Rusya RUS GAZINI,AB ye karşı bir silah veya yaptırım aracı olarak kullansaydı, şimdiye kadar VANALARI çoktaaan kapatırdı. AB, İSRAİLİN ve DEMOKRASI ve hak-hukuktan çok uzak ülkelerin yapacağı GAZ boru hatlarına pek de fazla güvenmesin. Onların ileride ne yapacakları MEÇHUL ve hiç de güvenilir değil! Hele İSRAİLİN, FİLİSTİN HALKININ GAZ ve yeraltı kaynaklarını gasbedip AB' ye pazarlaması ve AB'nin de bu haksızca gasbedilen GAZ'a talip olması, başlı başına büyük bir SKANDALLL. ALLAH c.c akıl,fikir ve basiret versin bunlara.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı