"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sindirimin başı: Çok çiğnemek

Cenk ÇALIK
26 Nisan 2021, Pazartesi
ORUÇ TUT, SIHHAT BUL - Hazırlayan: Cenk Çalık

Yirmi bir dakika boyunca sofrada ne yapacağımızı merak etmiş olabilirsiniz. Bu süreyi olabildiğince çok çiğneyerek doldurabilirsiniz. Bu arada da Birinci Söz’de gündemimize sokulan “fikir”i, yani, nimetleri tefekkür edebiliriz. Malûmunuz sindirim ağızda başlar. 

Kural bellidir: Besin ne kadar iyi çiğnenirse, beyin sindirim sistemini o derece iyi hazırlar. Yeterince çiğnenen bir besinin tadı ve kokusu ağızda dağılır ve kaymağa benzer bir nesne (kimüs) haline gelir. Bu ise 15-40 çiğneme hareketi ile sağlanabilir. 1 Bu miktarda çiğneme yapmak aldığımız lezzeti ve tefekkürü arttıracaktır. 

Ayrıca her lokmada Besmele çekme alışkanlığı edinirsek yemekten o derece bereket ve feyiz alacağız.

Yer sofralarına dönmek de otomatik olarak az yememize vesile olacaktır. Sünnetteki gibi oturarak yemek yediğimizde midemize baskı uygulamış oluruz. Bu da istesek bile midemizin üçte birinden daha fazla doldurmamızı engeller. Masalarda midemize herhangi bir baskı uygulanmadığından dolayı daha fazla yememize sebep olur.

Dipnot:

1- Aidin Salih, Gerçek tıp, s. 12.

Okunma Sayısı: 966
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı