"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu rejime “demokrasi” demek mümkün değil

Kâzım GÜLEÇYÜZ
20 Haziran 2025, Cuma
Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, güncelliğini ve geçerliliğini korumaya bugün de devam eden önemli tesbitlerini aktarmayı sürdürelim:

* Genel prensipleri reddeden, bizim başından beri itiraz ettiğimiz, halâskâr seçimine, kurtarıcı seçimine dayanan bir devlet anlayışını yürütmek mümkün değildir. Çünkü eğer siz “Ben halâskârım, bu milleti kurtardım” diye ortaya çıkar da, onun hakları üzerinde kendinize göre tasarruf ederseniz, yeni kurtarıcılar çıkar. O yolu açarsınız. Siz derseniz ki, “Benden başkası Türkiye Cumhuriyetini idare edemez;” o zaman başkaları da der onu. Zaten Türkiye bunu sona erdirmedikçe, “Millet mi devlet için lâzım, devlet mi millet için lâzım?” meselesinin içinden çıkamayız. 

* Hadis-i şerif var: “Çirkin birşey görüyorsanız, elinizle düzeltin. Elinizle düzeltemiyorsanız, dilinizle düzeltin. Dilinizle düzeltemiyorsanız buğz edin.” Elimiz ve dilimizle düzeltmez, buğz da etmezsek, çirkin birşeye “Yaşa, var ol” dersek, meseleyi çözemeyiz.

* Türkiye çağ atladı mı? Bu bir slogandır. Keşke Türkiye çağ atlamış olsa... Böyle derken dahi, yanlış söylendiğini biliyorum. Çünkü çağ atlamak mümkün değildir. Ancak, çağa yetişilir. Türkiye’nin çağı yakalayabilmesi için ne yapması lâzımdır?

* Yakalanacak çağın içinde ne var? Ona bakalım: İnsan haklarına dayalı, hukuk üstünlüğünü esas alan, gerçek anlamda hürriyetçi, adaletçi, eşitlikçi, refahçı bir demokrasinin gerçekleştirilmesi ön şarttır. Demokrasinin “sana göre”si, “bana göre”si olmaz. Üniversal kuralları, kavramları ve kurumları var.

* Türkiye’nin bugünkü rejimine “demokrasi” demek mümkün değildir. Gerçek demokrasi hür ortamda hür seçim, hür parlamento, hür muhalefet, hür basın, hür yargı, hür üniversite, hür sendika, hür dernek, kullanılabilen gösteri ve yürüyüş hakkı ile mümkündür.

* Açık rejim ve işleyen devlet hedefi, bizim kafamızda nettir. Hakkı, hukuku, adaleti, hürriyetleri korumanın tek yolu budur. Herkesin yetkisi ve görevi belli olmalıdır. Yönetenlerin millete hesap verdiği, milletin yönetenlerle hesaplaşabildiği, yönetenleri rahatça değiştirebildiği bir devlete varmaya çalışıyoruz. Varacağımız yer de orasıdır.

(İslam Demokrasi Laiklik kitabımızdan.)

Okunma Sayısı: 1924
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    21.6.2025 08:22:37

    Adaşım yine karavana atmış.Yahu başörtülü milletvekili seçtirip sonra da eski ortağı yani CHP yi ilk defa demokraside iktidara taşıyan siyasal islamcı ve harici zihniyetlileri neden görmezsin.Merhum MC.koalisyonu ile 1970'lerde elini değil tüm bedenini ateşe sokarken sahi siz hangi alemde idiniz. Merhum DEMİREL elbette kul ve kulda hatasız değil amma hata eden ile 'İHANET EDEN,leri bir tutarsanız sizin adalet teraziniz bozuk demektir. M.Kavakçı TBMM'de maruz kaldığı duruma onu seçtirenler savundu mu hayır.N.ILICAK savundu. M.Kavakçı şimdi nerede onu o gün sahiplenip koruyana ne yaptı AKP. Ülkemizdeki siyonist ve inkarcıların oyunlarına alet olmayan yegane lider ,merhum DEMİREL gerisi truva atlarıdır.

  • Nimet

    20.6.2025 20:21:20

    Sayın Çeşitçioğlu keşke Demireli eleştirmeseydiniz.Ki özellikle bu iktidara zemin hazırladığı sözünüz tam bir gaflet.Bu memleket sadece Demirel döneminde gerçek demokrasiyi tanıdı.Bir kısım mahfiller Süleyman Demirel'i anlayamazlar.Kapasiteleri yetmez..

  • Ömer

    20.6.2025 18:04:47

    Bir kişiyi sevmek onu eleştirmek hakkını yapabilmek Yeni Asya ve camiasına mahsustur. O konjonktürde bunu yapan Kutlular abi ve gazete ekibidir. Cesurca yazılması ve söylenmesi gereken ne varsa yapmışlardır. Allah rahmet eylesin ve Allah razı olsun camianın sesi ve her türlü sıkıntıyı çeken davasın hakkını verenlerden. Kaleminize sağlık tebrikler 👏👏👏🌅

  • Doğukan Pamir

    20.6.2025 16:34:25

    Sayın çeşitçioğlu malesef memleketi 12 eylül gibi kasıp kavuran 28 Şubat zulmünü özellikle kız evlatlarımıza uygulayan zalim oğlu zalimleri, yani vesayetçi darbecileri, büyük suç işlemişken,karşılığında yargılandılar, hüküm giydiler ve tutuklandılar. Hal böyleyken ergenekon ve balyoz mensupları da dahil tek adam özel yetkisiyle hepsini affetti.

  • HÇeşitcioğlu

    20.6.2025 11:32:16

    “Türkiye’nin bugünkü rejimine “demokrasi” demek mümkün değildir” Kimse ayranım ekşi demez, kusur gelin olsa kimse kabul etmez” Merhum Demirel’ i sevmemiz eleştiriye mani değil. Bugünkü rejim Demirel’ in başbakan olduğu 1994/ Dyp/ Shp ve Cumhurbaşkanı olduğu 93/ 98 dönemi ürünüdür dense yanlış olmaz. Yani milletin öfkesi 28 Şubat münafıklık darbesinde Ağrıdağı gibi patladı ve Akp yi iktidar yaptı. Demirel 1994/ 95 te kavga edeceğine DYP yi ; dindar demokratlığa dönüştürebilseydi bu vahim hal olmayabilirdi. Bu fırsat ve ortam vardı, biz sohbetlerde bu dönüşümü konuşuyorduk…

  • Osman Yıldırım

    20.6.2025 03:26:49

    Her şey benle başlar,benle biter anlayışı kibirli bir anlayıştır. Gerçek anlamda bir şey beceremeyen yönetici kendini üstün gösterme piskozuna girer ve herşeyi kendisinin yaptığı zehabına kapılır Ve çevresindeki dalkavukları da buna inandırır. Hani bir zamanlar bakanlık yapmış birisi " Biz uzaya dört şeritli yol yaptık desek buna inanacak milyonlarca insan var" demişti, işte Türkiyenin temel sıkıntısı da budur. Adam çıkıp biz yokken buzdolabı yoktu diyor ve buna inanan milyonlarca insan oluyor,bu durum bir hastalıktır. Bir milletvekili de "AKP yokken tuvalet bile yoktu " dedi. Bu hastalık ülkeyi bugünkü girdaba sokmuştur. Allah acil şifalar ihsan etsin inşallah.

  • Halil İbrahim Karahan

    20.6.2025 01:05:51

    Allah razı olsun Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun sizi....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı